Toriman Begins
korjaan sen sitten joskus
Uusimmat kirjoitukset
Uutta cdJapanissa:

Sailor Moonista, Precuresta ja Toein 3D-animaatiosta

Kirjoitettu: 2014-07-15, kategoria: anime & manga

Anime ja 3D samassa lauseessa aiheuttavat lähes aina pettynyttä huokailua, eikä syyttä. 3D-animaatio ei vielä tällä hetkellä sovi kovin sulavasti 2D-animaation jatkeeksi tai korvikkeeksi lukuisten pikkuseikkojen takia. 3D ei itsessään ole ongelma, mutta vielä toistaiseksi oikein kukaan ei animeteollisuudessa osaa käyttää sitä tarpeeksi hyvin.

Toei Animation on poikkeus. Kun uuden Sailor Moon Crystalin ohjaaja kertoi eräässä lehtiartikkelissa henshinien olevan 3D-animoituja, olin melko luottavainen Precuren perusteella. Pikkutyttöjen aamutaikatyttösarjoissa, Precure etupäässä, ollaan saatu 3D kohdalleen, joten eihän tämäkään voisi mennä pieleen. Mutta pieleenhän se meni. Sailor Moonin 3D-mallia luonnehtiessa monen ensimmäinen mielikuva on nukkemainen, mikä on nähdäkseni epäluontevasti liikkuvien nivelten ja kirkkaan, suuren kontrastin aiheuttavan valaistuksen syytä. Lisäksi kankaan ja hiusten animoinnissa näyttää olevan vaikeuksia. Liehuanimaatio aiheuttaa outoja vääntymiä ja vääristymiä, ja kankaan - etenkin rusetin - tuntu on noin yleisesti aivan pielessä.


Usagin henshin Sailor Moon Crystalista

Tässä välissä on syytä ottaa pieni kertaus Precuren vaiheisiin. Precuren 3D-animaatio on kehittynyt vuosien varrella ihan kivasta niin hyväksi, etten panisi pahakseni kokonaan 3D-animoitua Precure-sarjaa. Ensimmäinen Precure-sarja 3D-tanssi-ED:llä oli Fresh Precure vuonna 2009. Lopputulos oli jo tuolloin ainakin animaation kannalta siistimpää ja vähemmän muoviselta näyttävää kuin Sailor Moonissa nyt viisi vuotta myöhemmin, mutta toisaalta mallit olivat Sailor Moonia huomattavasti yksinkertaistetumpia ja 2D-ilmettä ei yritetty tavoitella yhtä tarkasti esimerkiksi ääriviivoilla.

Yksityiskohtaiset, pitkät hiukset Toei kuitenkin todisti hallitsevansa 3D-animoinnissa Suite Precuren kanssa 2011. Precurelle epätyypillisesti Suiten hahmoilla oli hyvin yksityiskohtaiset hiukset, joissa on jopa Sailor Moonia enemmän pituutta ja yksittäistä suortuvaa mallinnettavana. Tässä vaiheessa mukaan tulivat myös mustat ääriviivat hahmoille. Nyttemmin viivan paksuutta vaihdellaan tehokeinona esimerkiksi hahmon tullessa lähelle kameraa ja 2D-animaation keinoista ainakin smeareja eli nopeaa liikettä korostavia tuhruja on onnistuneesti hyödynnetty animaatiossa.

Suite Precuren kolmas ED, erityisesti huomion arvoista yksityiskohtaisuudestaan huolimatta onnistuneet hiukset Happinesscharge Precuren ED, jossa animaatiossa hyödynnetty esimerkiksi viivan paksuuden vaihtelua ja tuhruja 2D-vaikutelman luomiseen

Tekijöitä tarkallessa on helppo huomata, mikä tarkalleen Sailor Moonin 3D-henshineissä meni pieleen. Kaksi Precure-franchisessa CG advancementin parissa työskentelyttä taitajaa ovat Masaki Sakurai sekä Smile Precuren kohdalla Sakurain saappaisiin astunut Yuuya Takahashi, joka oli mukana myös Heartcatch Precuren viimeistelyvaiheessa. Sailor Moon Crystalissa puolestaan CG advancementia hoitaa Maki Takahashi, joka ei ole ennen Sailor Moonia ole tehnyt nähtävästi oikein mitään, etenkään 3D-animointiin liittyvää.

Ennen kuin alkaa tulkita Toein päätöstä istuttaa ensikertalainen tekemään Sailor Moonia, on otettava huomioon kaksi seikkaa: Ensinnäkin, Happinesscharge Precuren ED-tanssin kaltainen hienosäädöllä, tarkkaan harkitulla valaistuksella ja taitavalla kameratyöskentelyllä viimeistelty tanssipätkä ei todennäköisesti ole kovin vaivatonta lystiä tehdä. Mikäli Toei päättäisi tehdä seuraavan Precurensa täysin 3D:nä, se ei näyttäisi yhtä hyvältä kuin mihin lopputansseissa on totuttu. Lopputunnarin tapaan henshin on kuitenkin joka jaksossa näytettävä kierrätyspätkä, johon on perinteisesti ollut varaa kaataa vaivaa ja rahaa enemmän kuin muuhun sarjaan - ja on syytäkin.

Toiseksi on tärkeä muistaa Sailor Moonin kohderyhmä, joka näyttäisi olevan Sailor Moonia nostalgisesti muistelevat nuoret naiset eikä aikaisempaan tapaan Nakayoshi-kansa. Oheistuotteisiin kuuluu halpojen muovilelujen sijaan kalliita asereplikoita ja keräilijöille suunnattuja figuureita ja nukkeja sekä liuta kosmetiikkaa. Lisäksi tv-esitystä ei sarjalla ole tällä hetkellä laisinkaan, eikä uutta jaksoa ilmesty kuin joka toinen viikko.

Bandain valmistama Sailor Moon -kynsisetti, jota myytiin 5250 jenin hintaan

Toei ei siis ole täysin ymmärrettävästi halunnut sahata omaa oksaansa, vaan pitää samassa sarjassa kilpailevan Sailor Moonin visusti erossa Precuresta. Nuoret ei-otakunaiset puolestaan ovat ehkä animelle huonointa mahdollista kohdeyleisöä, joten itse animaatioon ei ole järkevää panostaa. Koska pohja innostukselle on luotu jo ysärillä, sarjan olemassaolosta muistuttaminen aika ajoin riittänee oheistuotteiden kauppaamiseen.

Loppujen lopuksi siis kokeneemman tekijän valitseminen ei olisi vaikuttanut lainkaan Sailor Moonin ensisijaisen kohdeyleisön suosion nostattamisessa. Uusimmassa Precure-sarjassa, HappinessCharge Precuressa tarvitaan 3D-työtä enemmän kuin yhdessäkään Precuressa tähän asti, sillä vaihtelevissa asuissa suoritettavat erikoishyökkäykset on toteutettu 3D-animaatiolla. Nykytrendi taikatyttöanimessa on korttienkeruu ja tiuhaan vaihtuvat vaatekerrat, joten 3D-osaajia tarvitaan tulevaisuudessa yhä lisää. Ehkä juuri tästä syystä taitavimmat tyypit tuntuvatkin tekevän tyttöjen sarjoja - Precuren kilpailija Aikatsu on ajat sitten ohittanut Love Liven ja muut 3D:ta hyödyntävät myöhäisillan animesarjat, kuten myös juuri alkanut Puripara, ja Precure porskuttaa niidenkin edellä. Jos Toei tahtoo pitää tason yllä, olisi tiimiin siis saatava uutta mutta valmiiksi kokenutta ja osaavaa verta.

Aikatsun tanssikohtausten vertailua jaksoista 37 ja 87 Tyylillisesti ontuva mutta teknisesti onnistunut tanssikohtaus Puriparan ensimmäisestä jaksosta

Vähän ikäväksi johtopäätökseksi voidaankin vetää, että ehkä Toei näki Sailor Moonin sopivana harjoituskenttänä uudelle 3D-henkilökunnalle, jotka sitten myöhemmin voitaisiin sijoittaa vaikkapa Precuren pariin. Ihan kaikkialle Toein oma henkilökunta ei tällä hetkellä muutenkaan riitä, sillä kokonaan 3D-animoitavassa scifimättö Rakuen Tsuihoussa on apuna 3D-animaatioon erikoistunut studio Graphinica. Vapaiden, taitavien käsiparien puutteeseen ei tietenkään muuta vaihtoehtoa olekaan kuin uusien kouluttaminen, mutta tässä tapauksessa on fanien kannalta ikävää, että juuri Sailor Moon oli sopivin ensikertalaisen sijoituspaikka.


Kommentit:

Tiinyan

Pureneemo Diaries

Kirjoitettu 15.7.2014 16:39

Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen teksti. Itsekin pohdin pitkään mitä ihmettä Toei on meinannut tätä uutta Sailor Moonia tehdessään, mutta näinhän se tietysti menee... bisnes on bisnestä.


Kommentoi:

Huom! Kirjoita seuraavaan kenttään "OK" ilman lainausmerkkejä, jotta tiedän sinun olevan ihminen:

Nimi* E-mail Sivun URL Sivun nimi
Kommentti*: